WAWASAN KAMI ADALAH
Satu Angkatan Tentera Darat yang moden, kredibel, seimbang, mampu dan bersedia melaksanakan misinya sebahagian daripada Angkatan Tentera Malaysia
MISI KAMI ADALAH
Mempertahankan kedaulatan Malaysia dan kepentingannya daripada ancaman luar serta membantu pihak berkuasa awam untuk mencapai keamanan dan kemakmuran negara
MATLAMAT KAMI ADALAH
Menentukan tahap kesiagaan yang tinggi (high state of readiness) dan mampu melaksanakan pelbagai bentuk misi dalam pelbagai dimensi (multi mission capable) bagi mempertingkatkan perkhidmatan kepada rakyat dan negara
KAMI TETAP GAGAH TETAP SETIA
Kami yakin dan percaya yang Tentera Darat Malaysia adalah sebuah ketampukan yang Gagah dan Setia walau dalam apa jua keadaan. Taat setia kami tidak akan berbelah bagi terhadap Seri Paduka Yang Dipertuan Agong dan Negara
TENTERA DARAT SATU KERANA BERSATU
Sertai Kami Tentera Darat Malaysia
 
KEDAH: Seramai 10 pegawai dan 68 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) daripada Skuadron Tinjau Udara, Rejimen 11 Gerak Khas (11 RGK) melaksanakan Latihan Kompetensi Skuadron Sierra Siri 1/23 di sekitar negeri Kedah dan Perlis mulai 16 hingga 24 Jan 2023.
 
Latihan ini dilaksanakan untuk mendukung hasrat Panglima 21 Gerup Gerak Khas (21 GGK) agar Trup Siap Sedia Panglima Tentera Darat (PTD) sentiasa mempertingkatkan tahap kesiagaan serta kemampuan sesuai dengan peranannya sebagai Tip of the Spear bagi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) amnya dan Tentera Darat (TD) khasnya.
 
Antara objektif yang ditetapkan bagi mendukung hasrat ini ialah menguji tahap kompetensi operator Skn Sierra dengan melaksanakan penerjunan High Altitude High Opening (HAHO) dan Special Reconnaisance dan Direct Action, menentukan kesiagaan Trup Siap Sedia PTD bagi tugas Green Role dan meningkatkan tahap interoperability dengan krew Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).
 
Kaedah pelaksanaan latihan adalah meliputi penyusupan masuk jauh ke belakang garisan musuh iaitu melalui Penerjunan HAHO menggunakan peralatan operasi, senjata dan sistem oksigen lengkap pada ketinggian 25,000 kaki dari aras laut.
 
Sebaik mendarat di Drop Zone, tim meneruskan aturgerak bagi Operasi Pengumpulan Maklumat melalui aplikasi TTP Ronda Gerak Khas serta pemerhatian dan tinjauan rapat di sasaran bernilai strategik.
 
Misi diakhiri dengan pelaksanaan Direct Action iaitu Raid membebaskan tawanan perang dan diikuti dengan penarikan keluar yang dirancang.
 
Pelaksanaan latihan ini seiring dengan Tonggak Pertama Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu Kelangsungan Misi Dan Kesiagaan.
 
Galeri Gambar Disini
11GGKBTDM2