WAWASAN KAMI ADALAH
Satu Angkatan Tentera Darat yang moden, kredibel, seimbang, mampu dan bersedia melaksanakan misinya sebahagian daripada Angkatan Tentera Malaysia
MISI KAMI ADALAH
Mempertahankan kedaulatan Malaysia dan kepentingannya daripada ancaman luar serta membantu pihak berkuasa awam untuk mencapai keamanan dan kemakmuran negara
MATLAMAT KAMI ADALAH
Menentukan tahap kesiagaan yang tinggi (high state of readiness) dan mampu melaksanakan pelbagai bentuk misi dalam pelbagai dimensi (multi mission capable) bagi mempertingkatkan perkhidmatan kepada rakyat dan negara
KAMI TETAP GAGAH TETAP SETIA
Kami yakin dan percaya yang Tentera Darat Malaysia adalah sebuah ketampukan yang Gagah dan Setia walau dalam apa jua keadaan. Taat setia kami tidak akan berbelah bagi terhadap Seri Paduka Yang Dipertuan Agong dan Negara
TENTERA DARAT SATU KERANA BERSATU
Sertai Kami Tentera Darat Malaysia
AMANATMENHAN2023
KUALA LUMPUR, 5 Januari 2023 – Panglima Tentera Darat (PTD), Jeneral Tan Sri Dato’ Seri Zamrose bin Mohd Zain telah menghadiri Majlis Amanat Tahun Baru 2023 Menteri Pertahanan di Auditorim Wisma Pertahanan hari ini.
 
Menteri Pertahanan, Yang Berhormat Dato’ Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan telah menyampaikan amanat untuk menjelaskan perancangan dan hala tuju Kementerian Pertahanan serta hasrat beliau selaku peneraju kementerian bagi tahun 2023.
 
Selain itu, dalam amanat ini turut mengimbau lakaran pencapaian yang dikecapi Kementerian dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sepanjang tahun 2022.
 
Sehubungan itu, Kementerian Pertahanan akan meneruskan beberapa inisiatif bagi tahun 2023 yang meliputi Peningkatan Kesiagaan dan Keupayaan Pertahanan Negara, Pelestarian Kesejahteraan Warga Kerja Pertahanan, Pemerkasaan Veteran ATM, Pembangunan Sains, Teknologi dan Industri Pertahanan, Pengukuhan Kerjasama Antarabangsa dan Tadbir Urus.
 
Menteri Pertahanan dalam ucapannya berkata, untuk mengharungi tahun 2023 yang mencabar ini, beliau menyeru seluruh warga Kementerian dan ATM, untuk terus memberikan komitmen yang tinggi, agar dapat menongkah segala gelora yang mendatang agar mampu memberikan nilai tambah kepada organisasi dan seterusnya kepada rakyat.
 
Turut hadir pada majlis tersebut adalah Timbalan Menteri Pertahanan, Yang Berhormat Adly bin Zahari; Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez bin Abd Aziz; Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Dato’ Sri Haji Affendi bin Buang TUDM; Pengurusan Tertinggi Kementerian Pertahanan dan para Panglima Perkhidmatan serta para pegawai kanan awam dan ATM.