WAWASAN KAMI ADALAH
Satu Angkatan Tentera Darat yang moden, kredibel, seimbang, mampu dan bersedia melaksanakan misinya sebahagian daripada Angkatan Tentera Malaysia
MISI KAMI ADALAH
Mempertahankan kedaulatan Malaysia dan kepentingannya daripada ancaman luar serta membantu pihak berkuasa awam untuk mencapai keamanan dan kemakmuran negara
MATLAMAT KAMI ADALAH
Menentukan tahap kesiagaan yang tinggi (high state of readiness) dan mampu melaksanakan pelbagai bentuk misi dalam pelbagai dimensi (multi mission capable) bagi mempertingkatkan perkhidmatan kepada rakyat dan negara
KAMI TETAP GAGAH TETAP SETIA
Kami yakin dan percaya yang Tentera Darat Malaysia adalah sebuah ketampukan yang Gagah dan Setia walau dalam apa jua keadaan. Taat setia kami tidak akan berbelah bagi terhadap Seri Paduka Yang Dipertuan Agong dan Negara
TENTERA DARAT SATU KERANA BERSATU
Sertai Kami Tentera Darat Malaysia
MENHANVAKSIN2
 MENTERI KANAN PERTAHANAN TINJAU PERKEMBANGAN PERINTIS PROGRAM VAKSINASI PANDU LALU TENTERA DARAT MALAYSIA
 
KUALA LUMPUR, 8 Jun 2021 – Program Vaksinasi Pandu Lalu Peringkat Tentera Darat Malaysia (TDM) yang berlangsung di Dataran PTD, Kem Perdana Sungai Besi, Kuala Lumpur, memasuki operasi hari kedua pada hari ini.
 
Bagi melihat dengan lebih jelas perkembangan projek perintis yang akan diimplimentasikan di dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Menteri Kanan Pertahanan (MENHAN), YB Dato’ Sri Ismail Sabri bin Yaakob, yang diiringi oleh Panglima Tentera Darat (PTD), Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose bin Mohd Zain, meluangkan masa untuk turun ke lapangan.
 
YB MENHAN dalam kenyataan media beliau pada 3 Jun 2021 yang lalu telah menyatakan bahawa ATM akan membuka enam buah Pusat Pemberian Vaksin (PPV) secara pandu lalu, dengan menjadikan Kem Perdana Sungai Besi ini sebagai lokasi projek perintis program ini. Program Vaksinasi Pandu Lalu ini akan memberikan keutamaan suntikan vaksin kepada warga ATM, ahli keluarga mereka serta kakitangan awam Kementerian Pertahanan (KEMENTAH).
 
Program perintis di Kem Perdana Sungai Besi ini, dilaksanakan pada 7 dan 8 Jun 2021, menyasarkan pemberian vaksin kepada 1,200 orang warga TDM, ahli keluarga serta kakitangan awam KEMENTAH, yang menghuni kediaman di Kem Perdana Sungai Besi. Program vaksinasi ini adalah sejajar dengan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), agar 80% populasi rakyat Malaysia divaksin, sekaligus memutuskan rantaian penularan wabak COVID-19. Sementara itu, KEMENTAH akan terus komited untuk memastikan keseluruhan warga ATM, akan menerima suntikan vaksin COVID-19 ini, memandangkan risiko penugasan sebagai petugas barisan hadapan (frontliners) yang sangat terdedah kepada penularan wabak pandemik ini.
 
MENHANVAKSIN5
 
Sesungguhnya, keprihatinan YB MENHAN untuk turun padang bagi meninjau pelaksanaan sesuatu program sebegini adalah sejajar dengan Tonggak Pertama Perintah Ulung PTD Ke-28 iaitu “Kelangsungan Misi dan Kesiagaan”, yang menitikberatkan tahap kesiagaan penugasan warga TDM di tahap tertinggi sebilang masa.
 
Turut hadir ke program tersebut adalah Menteri Kesihatan, YB Dato’ Sri Dr. Adham bin Baba, Timbalan Menteri Pertahanan, YB Dato' Sri Ikmal Hisham bin Abdul Aziz, Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Dato’ Sri Muez bin Abd Aziz dan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral, Tan Sri Dato’ Sri Hj Affendi bin Buang TUDM.