WAWASAN KAMI ADALAH
Satu Angkatan Tentera Darat yang moden, kredibel, seimbang, mampu dan bersedia melaksanakan misinya sebahagian daripada Angkatan Tentera Malaysia
MISI KAMI ADALAH
Mempertahankan kedaulatan Malaysia dan kepentingannya daripada ancaman luar serta membantu pihak berkuasa awam untuk mencapai keamanan dan kemakmuran negara
MATLAMAT KAMI ADALAH
Menentukan tahap kesiagaan yang tinggi (high state of readiness) dan mampu melaksanakan pelbagai bentuk misi dalam pelbagai dimensi (multi mission capable) bagi mempertingkatkan perkhidmatan kepada rakyat dan negara
KAMI TETAP GAGAH TETAP SETIA
Kami yakin dan percaya yang Tentera Darat Malaysia adalah sebuah ketampukan yang Gagah dan Setia walau dalam apa jua keadaan. Taat setia kami tidak akan berbelah bagi terhadap Seri Paduka Yang Dipertuan Agong dan Negara
TENTERA DARAT SATU KERANA BERSATU
Sertai Kami Tentera Darat Malaysia
 
TuankuSniper5
 
 
Keberangkatan tiba KDYMM Pemangku Raja Pahang telah disambut oleh Menteri Besar Pahang, YAB Dato’ Sri Wan Rosdy bin Wan Ismail dan Panglima Tentera Darat (PTD), Jeneral Tan Sri Datuk Zamrose bin Mohd Zain.
 
KDYMM Pemangku Raja Pahang telah menghadiri Kursus Asas Sniper selama empat minggu bermula 15 Mac hingga 7 April 2021, bertempat di Pusat Latihan Peperangan Khusus Tentera Darat (PULPAK), Kem Sungai Udang. Kursus ini terbahagi kepada tiga fasa meliputi kelas teori, latihan menembak di lapangsasar serta latihan dan ujian aplikasi medan.
 
Sempena Majlis Penutup Kursus ini, KDYMM Pemangku Raja Pahang turut berkenan untuk mempamerkan kemahiran Baginda dalam melepaskan tembakan tepat ke arah sasaran di pelbagai jarak.
 
TuankuSniper4Mengakhiri majlis, KDYMM Pemangku Raja Pahang telah berkenan untuk menerima persembahan Lencana Sniper dan Sijil Kursus dari Tan Sri PTD.
 
Tan Sri PTD dan seluruh warga TDM merafak sembah ucapan setinggi-tinggi tahniah kepada Kebawah Duli Yang Maha Mulia Pemangku Raja Pahang kerana telah berjaya menamatkan Kursus tersebut dengan cemerlang serta turut menjunjung kasih kerana bercemar duli menyempurnakan Majlis Penutup Kursus Asas Sniper.
 
Turut hadir adalah Asisten Ketua Staf Perisikan Tentera Darat, Leftenan Jeneral Dato’ Rezil bin Shahidin, Panglima Latihan Tentera Darat, Mejar Jeneral Dato’ Nazari bin Abd Hadi, Panglima 21 Gerup Gerak Khas, Mejar Jeneral Datuk Jamaluddin bin Jambi serta penglibatan minima Pegawai dan anggota Tentera Darat Malaysia.