spread
UTAMA | MAKLUMAT | Berita | KKD Sambut Jubli Emas
16
May
KKD Sambut Jubli Emas
Ditulis oleh www.btdmonline.net   

16051702

KUALA LUMPUR:  Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah Ibni Almarhum Sultan Azlan Muhibbuddin Shah Al-Maghfur-Lah merangkap Kol Yang Dipertua Kor Kesihatan Diraja (KKD) berkenan mencemar duli berangkat ke Istiadat Perbarisan Sempena Jubli Emas KKD di Dataran Panglima Tentera Darat pada 11 Mei 2017.

Ketibaan baginda di Dataran PTD disambut oleh Timbalan Panglima Tentera Darat,  Lt Jen Dato Seri Panglima Hj Ahmad Hasbullah Hj Mohd Nawawi lalu menerima tabik hormat dari kontinjen perbarisan  melibatkan 15 pegawai dan 317 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) diketuai oleh Lt Kol (Dr) Yusrra Yusof diiringi alunan lagu Negaraku.

Mengimbas kembali sejarah KKD, ianya bermula semasa ancaman konfrontasi dan Insurgensi yang mana penyebab utama tertubuhnya Kor Perkhidmatan Am (Ubat) pada tahun 1960 sehinggakan ianya secara rasmi ditubuhkan pada 11 Mei 1967.

Evolusi KKD terus berkembang dengan penukaran designasi kepada Kor Kesihatan Angkatan Tentera pada 10 Ogos 1988 sehinggakan pada tahun 1997 telah dianugerahkan gelaran Diraja oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Istiadat perbarisan diteruskan dengan pemeriksaan barisan oleh baginda Sultan Perak diiringi oleh Pengerusi KKD, Lt Jen Datuk (Dr) Hj Abd Razak Md Yusoff.

Dalam titahnya, baginda mengucapkan syabas dan tahniah kepada seluruh warga KKD yang berjaya memenuhi misi penubuhannya untuk memelihara kekuatan tempur ATM dengan pemeliharaan kesihatan, pencegahan penyakit, perawatan dan khidmat rehabilitasi serta turut mengharumkan nama setelah berjaya mendapat pelbagai pengiktirafan.

“Dalam usia lima puluh tahun kewujudan KKD, banyak kejayaan di dalam mahupun diluar negara yang menunjukkan KKD ditahap reputasi cemerlang sehingga diiktiraf Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu seperti bantuan perubatan dan kemanusiaan di Congo, Namibia, Kampuchea, Somalia, Bosnia, Timor Leste, Sahara Barat dan Lubnan.

“Kejayaan yang dicapai adalah hasil daripada himpunan usaha yang dilaksanakan secara berterusan, konsisten, sistematik dan berhaluan yang mana kecemerlangan tidak tercipta melalui retorik dan slogan tetapi tercipta  melalui pimpinan yang berwawasan,  komitmen yang bersungguh, dedikasi, semangat berkorban, semangat berpasukan dan kesetiaan,” titah baginda.

Selain itu, baginda mahukan prestasi kejayaan dan kecemerlangan lima puluh tahun ini di jadikan sumber inspirasi menyuntik semangat lebih gigih untuk terus maju kerana mempertahankan kejayaan dan melonjakkan kecemerlangan adalah cabaran yang lebih besar untuk KKD muncul antara Kor yang amat dihargai di dalam ATM dan dihormati di peringkat antarabangsa.

Istiadat perbarisan diakhiri dengan laungan Daulat Tuanku sebanyak tiga kali oleh anggota perbarisan disusuli dengan bacaan doa.

Turut hadir pegawai-pegawai kanan dan pesara-pesara KKD.